fbpx
DENTALNI TURIZAM U NOVOM SADU – KORISNE INFORMACIJE2021-02-23T10:27:54+01:00

Korisne informacije

Pročitajte detaljnije o Novom Sadu i potrebnoj dokumentaciji za Vaš put

Novi Sad je drugi najveći grad u Srbiji, administrativno sedište Pokrajine Vojvodine i Južnobačkog okruga. Nalazi se u južnom delu Panonske nizije, na granici Bačke i Srema, na obali reke Dunav, i gleda u severne obronke planine Fruška gora. Po popisu iz 2011. godine, grad ima populaciju od 231.798, a urbani deo grada Novog Sada 277.522 stanovnika. Populacija opštine je 341.625 stanovnika. Novi Sad je industrijski i drugi najveći finansijski centar srpske ekonomije, kao i veliki centar kulture s nadimkom Srpska Atina.

dentalni turizam novi sad

Vize

Za ulazak u Srbiju građani sledećih država NE MORAJU da imaju vizu:

Andorra, Argentina, Australia, Austria, Belgium, Bolivia, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Montenegro, Croatia, Czech Republic, Chile, Denmark, Estonia, Finland, France, Greece, the Netherlands, Ireland, Iceland, Italy, Israel, Japan , Canada, Cyprus, Cuba, Costa Rica, Latvia, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Macedonia, Malta, Monaco, Germany, Norway, New Zealand, Poland, Portugal, Republic of Korea, Romania, San Marino, Seychelles, Singapore, United States of America States, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden, Switzerland, Tunisia, Vatican City, United Kingdom.

dentalni turizam novi sad

Ulazak i ostanak stranaca

Počevši od 12. juna 2010, građani Evropske unije, Švajcarske Konfederacije, Kraljevine Norveške, Republike Island, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Makedonije mogu ući u Srbiju koristeći ličnu kartu i ostati do 90 dana.

Strani državljani ulaze i ostaju u Republici Srbiji, pod uslovima iz zakona o strancima, s važećom putnom ispravom u koju je uneta viza ili odobrenje boravka, ukoliko zakonom ili međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno.

dentalni turizam novi sad

Važni telefonski brojevi

Policija 192
Vatrogasci 193
Hitna medicinska pomoć 194
Pomoć na putu 1987
Info-centar za razne informacije 19812
Dežurni pedijatar 021/66-24-668

dentalni turizam novi sad

Javni prevoz

Karta za javni autobus – 65 RSD

TAXI
Start – 100 RSD
Gradska vožnja – 52 RSD/1km
Čekanje – 435 RSD/1h

Rent – a – bike – 100 RSD/dan
Rent – a – car – 3.450 RSD/dan

dentalni turizam novi sad

Zdravstvena zaštita

Strani državljani, kao i srpski državljani koji žive i rade u inostranstvu, za vreme boravka u Srbiji imaju pravo na hitnu medicinsku pomoć. Državljani zemalja s kojima je sklopljen međunarodni sporazum o zdravstvenom osiguranju pravo na hitnu medicinsku pomoć u Srbiji ostvaruju na osnovu potvrde svog zdravstvenog osiguranja. Oni pravo na hitnu medicinsku pomoć ostvaruju uz određene obrasce (ukoliko su oni propisani), ili na osnovu isprave kojom dokazuju da su osigurani u svojoj zemlji.

zubi na rate novi sad

Valuta

Zvanična valuta u Srbiji je „srpski dinar“, koji se obeležava sa RSD ili din. Inostrane valute se mogu razmeniti u svim bankama i poštama, kao i ovlašćenim menjačnicama. Dinar postoji u sledećim papirnim apoenima: 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1.000, 2.000, 5.000.

dentalni turizam srbija

Carinski propisi

Strani državljani i domaći državljani koji žive i rade u inostranstvu mogu uneti neograničenu sumu deviza, a mogu izneti sumu do 10.000 EUR. Iznos deviza koji unose prijavljuju cariniku radi dobijanja potvrde na osnovu koje ih mogu vratiti prilikom prvog izlaska iz zemlje. Mogu izneti devize koje su podigli sa svog deviznog računa u Srbiji, uz potvrdu banke. Dinare mogu unositi i iznositi do iznosa u protivvrednosti 10.000 EUR, a veća suma može se uneti samo ako su kupljeni kod strane banke uz potvrdu te banke. Ukoliko se istovremeno iznose devize, dinari i putnički čekovi, suma ne može biti veća od 10.000 EUR. Strani državljani koji žive i rade u Srbiji duže od jedne godine mogu izneti do 10.000 EUR ili putničke čekove do te sume.

Go to Top