fbpx
FASETE – LJUSKICE – VINIRI2022-12-14T12:08:26+01:00

Fasete – Ljuskice – Viniri

Dovedite svoj osmeh do savršenstva sa keramičkim i kompozitnim fasetama

Šta su to fasete ili ljuskice?

Fasete su tanke ljuskice koje se postavljaju na spoljašnju površinu zuba radi ispravljanja estetske nepravilnosti. Najčešće se izrađuju na prednjim zubima.

Od kog materijala mogu biti?

Najčešće se izrađuju od kompozita ili keramike.

Kompozitne fasete mogu da se izrade u ordinaciji ili da se lepe već fabrički napravljene kompozitne fasete (Edelweiss fasete), koje su znatno kvalitetnije i dugotrajnije od klasičnih kompozitnih faseta.

Kompozitne fasete se mogu završiti u jednoj poseti stomatologu, dok je za izradu keramičkih faseta potrebno više poseta.

Kada se izrađuju fasete?

Fasete se izrađuju ukoliko postoje estetske smetnje kao što su razmaci između zuba, neadekvatna boja, nepravilan položaj i oblik zuba itd.

Da li postoje kontraindikacije za izradu faseta?

Naravno. Ukoliko ne održavate adekvatno oralnu higijenu (prisutna upala desni, veliki karijesi na zubima) ili imate izražene ortodontske nepravilnosti, svakako niste kandidat za izradu faseta.

Da li se zub brusi pri izradi faseta?

Zavisi. Ukoliko se radi o kompozitnim fasetama, tada nije potrebno brušenje. Izuzetak su zubi koji su previše pomereni i nagnuti, pa se u tom slučaju mora skinuti deo zubne supstance.

Za razliku od kompozitnih, pre izrade keramičkih faseta neophodno je pripremiti ležište na zubu. Preparacija je plitka i zalazi samo u gleđ, tako da je integritet zuba apsolutno očuvan.

Da li mogu odabrati boju faseta?

Naravno da možete. Pre početka procedure, uz konsultaciju s Vašim stomatologom, bira se nijansa boje. Pri izboru boje u obzir se uzimaju određeni parametri kao što su godine pacijenta, boja kože, želje pacijenta itd.

Koliko traju fasete?

Prosečan vek trajanja faseta je između 7 i 10 godina. Naravno, u velikoj meri važni su održavanje oralne higijene i odsutnost loših navika. Morate imati na umu da loša higijena, konzumiranje obojenih pića i pušenje mogu dovesti do lošije estetike i smanjene funkcionalnosti faseta. Takođe, loše navike u smislu grickanja olovke, noktiju i slično mogu oštetiti fasete.

Šta ako nisam kandidat za izradu faseta?

Ukoliko imate nepravilnosti koje se ne mogu nadomestiti fasetama (prevelik nagib, izražena promena položaja zuba), rešavanje ovog problema može ići u pravcu izrade keramičkih krunica ili sprovođenja ortodontske terapije.

Koliko koštaju fasete – ljuskice?

  • Cena troslojnih kompozitnih faseta iznosi 5.000 RSD (okvirno 42 €) po zubu
  • Cena keramičkih faseta iznosi 26.000 RSD (okvirno 220 €) po zubu
Interesuje vas okvirna cena za Vaš slučaj?
zubni implanti cena novi sad

CENOVNIK

Pogledajte cenovnik naših stomatoloških usluga. U toku je promotivni period za zubne implante i bezmetalne krunice!

SAZNAJTE VIŠE

DENTALNI TURIZAM

Organizujemo hotelski smeštaj tokom trajanja stomatoloških intervencija

SAZNAJTE VIŠE
zubni implanti garancija

DOŽIVOTNA GARANCIJA

Na sve usluge dajemo višegodišnju garanciju, a na zubne implantate dobijate doživotnu garanciju!

SAZNAJTE VIŠE
Go to Top