fbpx
SINUS-LIFT I AUGMENTACIJE KOSTI2021-07-02T12:53:26+02:00

Sinus-lift i augmentacije kosti

Sinus-lift je oralno-hirurška procedura pri kojoj se podiže nivo sinusa, kako bi se dobio prostor i raspoloživa kost za ugradnju implantata u gornjoj vilici

Šta je sinus-lift operacija? Šta je augmentacija zubne kosti? Zašto i kada se rade ove operacije?

Sinus-lift je oralno-hirurška procedura pri kojoj se podiže  nivo sinusa kako bi se dobio  prostor i raspoloživa kost za ugradnju implantata.

Prilikom gubitka kutnjaka ili pretkutnjaka u gornjoj vilici, kost u ovom predelu se postepeno razgrađuje, tj. dolazi do resorpcije. S vremenom, sinusna šupljina se širi, tako da ostaje nezadovoljavajući nivo kosti za ugradnju implantata. U takvim slučajevima, usnu šupljinu od sinusne šupljine deli samo tanana koštana pregrada, nekada svega 1 mm debljine, a najkraći standardni implantati su dužine 7 mm.

Podizanjem sinusa (sinus-liftom) stvaramo dovoljnu visinu kosti (8-15 mm) i povoljnu situaciju za ugradnju implantata.

Augmentacija ili dodavanje kosti takođe se radi u situacijama kada je, iz raznih razloga, došlo do smanjenja visine ili širine kosti na mestu gde planiramo da ugradimo implantat.

Procedura sinus-lift operacije. Procedura augmentacije zubne kosti

Pre planiranja i izvođenja sinus-lifta ili augmentacije neophodno je da pacijent načini 3D snimak, pomoću kojega hirurg analizira stanje kosti, nakon čeka obavesti pacijenta o potrebi za ovim intervencijama i planira ove hirurške procedure.

Intervencija se sprovodi u lokalnoj anesteziji, te je apsolutno bezbolna za pacijenta. Neophodno je načiniti rez, a potom podići sluzokožu i pristupiti koštanom zidu sinusa. Nakon toga se pravi „prozor“ na zidu sinusa, te se pažljivo odvaja sluznica sinusa i stvara prostor između poda i sluznice sinusa. U nastali prostor se dodaje (augmentira) veštačka kost, a otvor prekriva membranom, nakon čega se rana ušiva.

Augmentacija (dodavanje) zubne kosti radi se na sličan način kao i prilikom sinus-lifta – pravi se mali rez na mestu koje treba pojačati koštanim zamenikom, veštačna kost u obliku granula ili bloka se postavlja na željeno mesto, a potom se granule prektivaju membranom i ušivaju.

Nakon podizanja sinusa i augmentacije, često se odmah mogu ugraditi i implantati. Takođe, ugradnja se može odložiti na period od četiri do šest meseci. Da li će implantacija biti odložena ili urađena u istom aktu, zavisi od složenosti slučaja i procene hirurga.

Sinus-lift – iskustva pacijenata. Oporavak od intervencije

Posle intervencije, mogu se očekivati otok i umeren bol u predelu izvođenja intervencije. Tegobe se mogu ublažiti hladnim oblozima spolja, u trajanju od pet minuta, s pauzama od pola sata. Po potrebi se mogu uzeti lekovi protiv bolova. Pacijentu se ordiniraju antibiotici u preventivne svrhe i savetuje  izbegavanje preteranog fizičkog napora.

Interesuje vas okvirna cena za Vaš slučaj?
zubni implanti cena novi sad

CENOVNIK

Pogledajte cenovnik naših stomatoloških usluga. U toku je promotivni period za zubne implante i bezmetalne krunice!

SAZNAJTE VIŠE

DENTALNI TURIZAM

Organizujemo hotelski smeštaj tokom trajanja stomatoloških intervencija

SAZNAJTE VIŠE
zubni implanti garancija

DOŽIVOTNA GARANCIJA

Na sve usluge dajemo višegodišnju garanciju, a na zubne implantate dobijate doživotnu garanciju!

SAZNAJTE VIŠE
Go to Top