fbpx
LEČENJE PARADENTOZE2021-07-02T13:02:45+02:00

Lečenje paradentoze

Parodontopatije se može uspešno lečiti i zaustaviti, ukoliko se javite na vreme

Dijagnoza paradentoze – da li imam paradentozu?

Krvarenje desni, promena položaja zuba i loš zadah jedni su od prvih znakova početne paradentoze. Ukoliko nam se javite u ovoj fazi, uspešnost lečenja i zaustavljanja paradentoze je stoprocentna. Ukoliko je reč o poodmakloj paradentozi, zubi počinju da se klate, a ponekad i spontano ispadaju. I poodmakla faza paradentoze može se uspešno tretirati i zaustaviti, a uspešnost lečenja zavisi od stadijuma u kome ste se javili i Vaše saradnje sa stomatologom.

parodontolog novi sad

Metode lečenja paradentoze

Ukoliko je u pitanju početna faza, lečenje se usmerava ka otklanjanju uzroka upale desni, a to su naslage kamenca i neadekvatne plombe ili krunice koje pritiskaju desni, a koje je potrebno prepoznati i promeniti.

Ukoliko se radi o srednjem stepenu paradentoze, radi se duboko čišćenje desni laserom i ultrazvukom.

Ukoliko je u pitanju poodmakla faza, lečenje se vrši malim hirurškim zahvatom i usmereno je na otklanjanje viška desni (džepova), u koje upada hrana, zbog čega se množe bakterije koje dalje uzrokuju upalu i povlačenje desni.

U ovakvim slučajevima, otklanjanje džepova je jedini način da se pacijentu omogući nesmetano održavanje higijene.

Tok terapije

Hirurško lečenje paradentoze podrazumeva mali hirurški zahvat, koji se obavlja uz primenu lokalne anestezije. Pacijenti ga odlično podnose i velika većina je u stanju da se već sutradan vrati svojim uobičajenim aktivnostima.

S obzirom na to da je za uspešan hirurški zahvat potrebno izuzetno pedantno očistiti desni, zahvat traje nešto duže (2-3 h ukoliko se radi cela vilica), pa savetujemo pacijentima da se naoružaju strpljenjem. Sam zahvat nije bolan i u većini slučajeva se nakon zahvata ne javljaju ni otok ni bolovi.

Skidanje konaca se obično planira sedam dana nakon zahvata.

Šest do osam nedelja nakon zahvata, ukoliko je planirano, može se pristupiti izradi mostova. Kod pacijenata s poodmaklom parodontopatijom, obično je potrebna izrada mostova, kako bi se zubi međusobno povezali i na taj način učvrstili, i kako bi im se produžio vek.

lecenje paradentoze laserom

Oporavak nakon lečenja

Pacijenti hirurški zahvat većinom odlično podnose i u stanju su da se već sutradan vrate svojim uobičajenim aktivnostima.

Ukoliko je u toku zahvata neke zube potrebno izvaditi, mi se pobrinemo za to da pacijent istoga dana dobije privremene zube, kako bi se komfornije osećao tokom perioda oporavka.

Higijena operisane regije je izuzetno važna, kako ne bi došlo do infekcije nakon operacije.

Ukoliko ste nedavno imali operativni zahvat, ovde možete preuzeti dokument sa detaljnim savetima o održavanju higijene operisane regije.

Nega nakon uspešnog lečenja

Adekvatna higijena je jedan od preduslova uspeha celokupne terapije na duge staze.

Da bi se rezultati postignuti terapijom održali i da se paradentoza ne bi vratila, mimo standardne higijene, koja podrazumeva jutarnje i večernje pranje zuba, obavezna je primena dodatnih metoda čišćenja. To podrazumeva primenu interdentalnih četkica, oralnih tuševa, tečnosti za ispiranje.

Ovde možete pročitati više o higijeni nakon uspešno sprovedene terapije paradentoze.

Redovne kontrole na šest meseci, na kojima je potrebno ukloniti kamenac i pregledati detaljno stanje desni, neophodne su kako bi se na vreme uočili eventualni prvi znaci ponovne upale.

Koliko košta lečenje paradentoze?

  • Cena lečenja paradentoze varira u zavisnosti od stadijuma u kome ste se javili i terapije koju moramo primeniti kako bismo zaustavili paradentozu.
Interesuje vas okvirna cena za Vaš slučaj?
zubni implanti cena novi sad

CENOVNIK

Pogledajte cenovnik naših stomatoloških usluga. U toku je promotivni period za zubne implante i bezmetalne krunice!

SAZNAJTE VIŠE

DENTALNI TURIZAM

Organizujemo hotelski smeštaj tokom trajanja stomatoloških intervencija

SAZNAJTE VIŠE
zubni implanti garancija

DOŽIVOTNA GARANCIJA

Na sve usluge dajemo višegodišnju garanciju, a na zubne implantate dobijate doživotnu garanciju!

SAZNAJTE VIŠE
Go to Top