Higijena zuba kod dece

Milan Babić

Doktor somatologije

Higijena zuba kod dece

Kada je pravo vreme da dovedem dete prvi put kod stomatologa?

Prva poseta stomatologu je obavezna kada detetu nikne prvi mlečni zubić. Sva deca su različita i prvi zub se može pojaviti nekoliko meseci pre ili nakon uobičajenog vremena nicanja, što je oko 6. meseca života. Prva poseta stomatologu treba da bude prijatna, da dete upozna svog budućg zubara i ambijent, da ponese pozitivan utisak iz ordinacije, kako se ne bi plašilo narednog dolaska, te je najveća greška dovesti dete kada već ima pokvarene zube ili oseti bol. Redovne kontrole na svakih šest meseci su obavezne, kako bi se pratili rast i zdravlje zuba, i najranije uočili bilo kakvi kvarovi i nepravilnosti. Vodite svoje dete i kada Vi idete kod stomatologa na pregled i manje intervencije, da gleda i pravi Vam društvo, kako bi videlo da nema ništa strašno u popravci zuba.

Kada počinje pranje zuba kod dece?

I pre nego što Vašoj bebi izraste prvi mlečni zubić, poželjno je nakon svakog hranjenja prebrisati desni sterilnom gazom natopljenom mlakom vodom ili nezaslađenim čajem. Gazu obmotate oko prsta i nežnim pokretima prebrišete bebina usta.

Pranje zuba počinje, takođe, s nicanjem prvog mlečnog zuba. Važno je odabrati adekvatnu četkicu i pastu, kako bi detetu pranje bilo što prijatnije. Naravno, zube treba prati zajedno s detetom, kako bi oni bili temeljno oprani, a dete će, putem zajedničkog pranja, steći naviku da ih jednog dana samo pere redovno, temeljno i pravilno. I ono što je najbitnije, tu naviku će zadržati ceo život.

Koja četkica i pasta se koriste kod dece i koliko im često treba prati zube?

Četkica za decu treba da bude s malom glavom i mekanim dlačicama (soft), a pasta se bira prema godinama deteta, jer je prema uzrastu prilagođena količina fluorida koju pasta sadrži.

Za decu od do 3 godine dozvoljena količina fluorida je 500 ppm.

Deca starosti od tri do šest godina koriste pastu sa 1.000 ppmF, dok deca starija od šest godina mogu da koriste pastu za odrasle, tj. s količinom fluorida od 1.450 ppm. Na poleđini paste pronaći ćete oznaku ppmF, koja označava količinu fluorida koju pasta sadrži.

Pokreti pranja zuba su vam već verovatno dobro poznati – kiša pada, trava raste, tj. u pravcu nicanja zuba. Važno je temeljno oprati sve površine zuba. Najmanje dva puta dnevno se peru kako mlečni, tako i stalni zubići. Ujutru i uveče pre spavanja.

Da li ishranom mogu uticati na zdravlje mlečnih zuba?

Naravno. Najvažnije u ishrani je da između obroka dete ne gricka razne grickalice i slatkiše, da ga ne uspavljujete sokovima i zaslađenim čajem, što ne bi trebalo da konzumira ni u toku noći. Ako ograničite zaslađenu hranu i piće samo tokom velikih obroka i zamenite slatke grickalice zdravijim alternativama, možete da pomognete u zaštiti zuba Vašeg deteta od nastanka karijesa i da mu pružite zdravu osnovu za razvitak zdravih zuba.

Autor: dr Milan Babić

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije u vezi s informacijama na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija „Dental centar Bobić“ ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani s ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.

2019-04-19T10:45:31+02:00