Trudnoća i zdravlje zuba

Milan Babić

Doktor stomatologije

Trudnoća i zdravlje zuba

Šta je najvažnije za zdravlje zuba tokom trudnoće?

Najvažnija je dobra oralna higijena. To podrazumeva redovno pranje zuba, obavezno ujutru i uveče, uz korišćenje interdentalnih četkica i dentalnog konca.

Pravilnim održavanjem higijene redukuju se plak i meke naslage sa zuba i desni, čime se preventivno deluje na sprečavanje nastanka gingivitisa (upala desni) i karijesa.

Da li upala desni može nastati uprkos dobroj higijeni usta?

Da. Upala desni se može javljati tokom trudnoće kao odgovor na različite hormonske disbalanse koji se dešavaju u ovom periodu. Međutim,  ukoliko je oralna higijena zadovoljavajuća, upale neće biti izražene i lakše će nestati.

Može li gingivitis uticati na zdravlje bebe?

Prema nekim istraživanjima, utvrđena je veza gingivitisa sa smanjenom težinom novorođenčadi. Takođe, postoji studija po kojoj se smatra da bakterije iz upaljenih desni koje stignu u krvotok majke mogu u nekim slučajevima uticati na prevremeni porođaj.

Kako preventivno delovati?

Ako planirate da zatrudnite ili sumnjate da ste trudni, trebalo bi da odmah posetite Vašeg stomatologa. Najbolja opcija je saniranje svih patoloških stanja pre trudnoće, što podrazumeva popravku svih zuba zahvaćenih karijesom, čišćenje kamenca i mekih naslaga. Posebno treba obratiti pažnju na semiimpaktirane (poluiznikle) umnjake, koji često mogu praviti problem usled upala. Zato se savetuje vađenje takvih zuba pre trudnoće.

Da li treba izbegavati neke stomatološke intervencije? 

Ukoliko je neizbežno, stomatološka intervencija se mora sprovesti. Ovde se misli, pre svega, na hitna i bolna stanja. Terapiju  svakog oboljenja koje nije akutnog  toka i koje ne remeti trenutno zdravlje i stanje trudnice treba odložiti za period posle porođaja.

Redovno čišćenje kamenca i skidanje mekih naslaga se preporučuje i podrazumeva.

Da li je štetno snimati zube tokom trudnoće?

Treba izbegavati svako bespotrebno izlaganje trudnica rendgenskim zracima. Snimanje se vrši samo ukoliko su u pitanju hitna stanja, gde je rendgenski snimak potreban radi postavljanja dijagnoze i sprovođenja terapije.

Autor: dr Milan Babić

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije u vezi s informacijama na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija „Dental centar Bobić“ ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani s ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.

2019-12-16T14:20:23+01:00