Bol zuba

Milan Babić

Doktor stomatologije

Bol zuba

Zašto se javlja bol?

Bol je, nažalost, najčešći razlog dolaska u stomatološku ordinaciju i  može biti posledica raznih oboljenja, ali je najčešće povezan s patološkim stanjima na zubima.

Kakvi bolovi mogu biti?

Bolovi koji se javljaju mogu biti različite dužine i intenziteta. U zavisnosti od oboljenja, javlja se i odgovarajući bol.

Kratki bolovi jakog intenziteta

Ukoliko imate ovakve neprijatne senzacije, najverovatnije se radi o osetljivosti zuba u predelu vrata. Tada bol nastaje prilikom konzumiranja hladnih napitaka i prolazi za par sekundi. Slični simptomi se mogu javiti i u slučaju postrestaurativne osetljivosti, odnosno nakon plombiranja zuba. Ovakav bol se javlja i prilikom oboljenja zubne pulpe (živca).

Dugi bolovi slabog intenziteta

Ovakva simptomatologija najčešće je povezana s hroničnim oboljenjima zubne pulpe, kao i tkiva oko vrha korena. Bolovi se najčešće opisuju kao tupi i dosadni, i ponavljaju se u određenim periodima.

Kontinuirani bolovi jakog intenziteta

Ovde se radi o akutnoj formi oboljenja zubne pulpe ili tkiva oko vrha korena. Bolovi su najčešće pulsirajući, pojačanog intenziteta tokom noći. Ovakve situacije zahtevaju hitnu intervenciju stomatologa. Najčešće dolazi i do oticanja  iste strane lica na kojoj se nalazi zub uzročnik.

Kako smanjiti bolove?

Za prvu pomoć može se uzeti neko analgetičko sredstvo. Takođe, u nekim slučajevima pomažu i hladne obloge spolja. Neophodno je da se pacijent što pre javi svom stomatologu.

Kakva je terapija bola?

U najvećem broju slučajeva potreban je endodontski tretman, tj. uklanjanje inficiranog živca, i medikacija kanala korena.

Autor: dr Milan Babić

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije u vezi s informacijama na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija „Dental centar Bobić“ ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani s ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.

2019-12-16T14:19:04+01:00