Šta su dentalni implantati?

Milan Babić

Doktor stomatologije

Šta su dentalni implantati?

Implantat je „šraf“  koji se ugrađuje u vilicu da bi zamenio jedan ili više zuba. Zubni implantati mogu biti opcija za pacijente koji su izgubili jedan ili više zuba zbog parodontalne bolesti, povrede ili iz nekog drugog razloga.

Da li ste kandidat za dentalne implantate?

Pre ugradnje implantata neophodno je utvrditi da li pacijent ima adekvatno oralno i opšte zdravlje. Takođe, bitna stavka je procena kvaliteta i gustine vilične kosti. Zato je nephodna analiza odgovarajućeg snimka (3D snimak) pomoću koga se dobijaju potrebni podaci.

Kako se ugrađuju implantati?

Sama procedura je jednostavna i brza, a što je najvažnije, bezbolna. Posle anesteziranja odgovarajaće regije, pravi se mali rez na desnima, kroz koji se implantat ušrafljuje u viličnu kost. Nakon toga se rez ušiva sa par šavova i to je čitava procedura.

Šta posle ugradnje implantata?

Posle ugradnje neophodno je da prođe neko vreme, najčešće tri meseca, da bi kost „srasla“ s implantatom. Nakon tog perioda moguće je implantate opteretiti krunicom ili mostovima.

Da li je moguće sanirati totalnu bezubost implantatima?

Da. U tom slučaju ugrađuje se više implantata, na kojima se kasnije izrađuje most u celoj vilici. Naravno, moraju postojati uslovi za takav rad, u smislu odgovarajućeg kvaliteta i oblika vilične kosti.

Kako se ponašati posle ugradnje implantata?

Par dana nakon intervencije treba izbegavati čvršću hranu, kao i pušenje, ukoliko ste pušač. Hladne obloge spolja ublažiće otok koji se normalno javlja nakon intervencije. Naročito je bitna higijena usta, kako bi se smanjila mogućnost infekcije.

Kako održavati krunice na implantatima?

Održavanje oralne higijene treba da bude uobičajeno. Osim obične četkice za zube, savetuje se i upotreba interdentalnih četkica i konca, kako bi čišćenje bilo potpunije.

Autor: dr Milan Babić

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije u vezi s informacijama na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija „Dental centar Bobić“ ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani s ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.

2020-01-23T10:27:17+01:00