fbpx

Zašto je važna redovna higijena usta?

Milan Babić

Doktor stomatologije

Zašto je važna redovna higijena usta?

Redovnim pranjem zuba eliminišemo ostatke hrane i meke naslage koje se stvaraju posle svakog obroka. Pravilno održavanje zuba sprečava nastanak i razvitak karijesa zuba, kao i oboljenja desni.

Kako meke naslage utiču na zdravlje desni?

Meke naslage u sebi sadrže hiljade različitih bakterija, koje pomoću svojih produkata uništavaju i izazivaju zapaljenje desni. Najpre dolazi do otoka desni i formiranja prostora između zuba i desni (gingivalni džep). Ovakva sredina je idealna za dalju akumulaciju bakterija, što dovodi do jače upale desni i nastanka parodontalnog džepa.

Šta je parodontalni džep?

Napredovanjem gingivitisa, tj. upale desni stvara se patološki prostor, ograničen površinom zuba i slobodnom ivicom desni. Ovaj prostor naziva se parodontalni džep i glavni je znak  postojanja parodontopatije. Napredovanjem parodontopatije i produbljivanjem džepova narušava se stabilnost i potpora zuba, što dovodi do klaćenja, pa čak i ispadanja zuba.

Kako sprečiti nastanak gingivitisa?

Jedini način prevencije ove bolesti jeste redovna i odgovarajuća oralna higijena, što podrazumeva pranje zuba minimum ujutru i uveče, uz korišćenje interdentalne četkice.

Šta ako mi desni krvare tokom pranja zuba?

Najverovatniji razlog krvarenja desni tokom pranja zuba je upala desni. Bez obzira na krvarenje, zube treba redovno prati. Kako se higijena usta bude podizala na viši nivo, tako će zapaljenje nestati, a s njim i krvarenje.

Kako izgleda terapija gingivitisa i parodontopatije?

Osim održavanja oralne higijene, može se uraditi čišćenje zubnog kamenca i mekih naslaga, kao i kiretaža parodontalnih džepova. Pri pojavi dubljih džepova primenjuje se i hirurški tretman.

Kada se obratiti stomatologu?

Ukoliko duže imate krvarenja desni i neprijatan zadah iz usta, javite se Vašem stomatologu u najkraćem mogućem roku.

Autor: dr Milan Babić

 

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije u vezi s informacijama na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija „Dental centar Bobić“ ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani s ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.

2019-04-19T08:57:08+02:00
Go to Top