BioHPP

Marija Matić

Specijalista zubne protetike

BioHPP

BioHPP je materijal koji je relativno nov u stomatologiji. PEEK koji čini njegovu osnovu, koristi se već dugo u medicini za izradu veštačkih kukova, pršljenova i drugih proteza. Za potrebe stomatologije PEEK je obogaćen keramikom fine granulacije i tako je nastao bio hpp.

Ovaj materijal koristimo kao osnovu (skelet) u izradi kruna i mostova na implantima, kao i u protezama. BioHPP odlikuje više osobina koje ga čine odličnim izborom.

Zbog elastičnosti koja je slična elastičnosti prirodne kosti, ovaj materijal je jako dobar izbor za radove nošene implantima, jer u toku funkcije, posebno žvakanja, kada se donja vilica u odredjenoj meri deformiše, zahvaljujući elastičnosti, BioHPP ovu deformaciju prati i čuva implante od preopterećenja. BioHPP je i lakši od metalnih legura koje zamenjuje u protetskim radovima, pa je samim tim i prijatniji za nošenje u ustima. Alergija na BioHPP skoro da i nema, jer se ne rastvara u pljuvačci. Ovaj materijal je bele boje pa je i estetika na njegovoj strani u odnosu na metalne legure. Održavanje oralne higijene sa BioHPP protetskim radovima je lako, jer su površine glatke i mogu se lako očistiti. Pored svega navedenog, i otpornost ovog materijala na lomljenje je velika.

BioHPP čini osnovu protetskog rada, dok su krune izradjene od kvalitetnih kompozitnih materijala ili bezmetalne keramike. Desni su izimitirane kompozitom u boji desni, kojim se oblaže BioHPP materijal.

Svi protetski radovi koji u osnovi imaju BioHPP imaju odlična estetska i mehanička svojstva i izbor su sa kojim nema greške.

Autor: dr Marija Matić

 

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda, koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije u vezi s informacijama na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija „Dental centar Bobić“ ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani sa ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.

2019-10-07T15:48:46+02:00