Prvi klinički pregled i vrste snimaka

Dejan Popović

Stomatološki tehničar

Prvi klinički pregled i vrste snimaka

Šta je klinički pregled i zašto je bitan?

Klinički pregled je prvi i najvažniji korak u postupku saniranja stanja u ustima. Dobro isplanirana terapija, upoznavanje pacijenta sa stanjem u njegovim ustima i  vrstama mogućeg zbrinjavanja su aspekti kojima naša klinika pridaje veliki značaj, sa akcentom na otvoren i srdačan odnos doktor-pacijent.

Prvi klinički pregled, kao najvažnije dijagnostičko sredstvo, uz adekvatan rendgenski snimak je od ključne važnosti za postavljanje valjanog konačnog plana terapije.

Kako izgleda prvi pregled?

Svaki prvi klinički pregled počinje uzimanjem anamneze tj. popunjavanjem upitnika o stanju zdravlja u čekaonici, a nastavlja se u ordinaciji kroz razgovor lekara sa pacijentom, gde se lekar „upoznaje“ sa pacijentom, njegovim opštim zdravstvenim stanjem, razlogom zbog čega se javlja stomatologu, eventualnim tegobama, definisanjem tegoba ukoliko ih ima, i svim ostalim što nas dovodi do ispravno postavljene dijagnoze i kvalitetnog predloga za definitivni plan terapije. Nakon toga se pristupa detaljnom kliničkom pregledu koji je potpuno bezbolan.

Šta su rendgenski snimci?

Jedno od najvažnijih pomoćnih dijagnostičkih sredstava su rendgenski snimci, koji uz klinički pregled vode ka valjanom postavljanju konačne terapije.

Da li je za konačni plan terapije dovoljan samo rendgenski snimak?

Nažalost, nije. Na osnovu snimaka koje dobijemo od pacijenta putem e-mail-a moguće je steći uvid u stanje zuba i napraviti samo okvirni plan terapije, koji se tek nakon kliničkog pregleda može potvrditi ili dopuniti, s obzirom da se neretko dešava da stvarno stanje u ustima odstupa od slike koju daje rendgenski snimak, te zbog toga naglašavamo važnost kliničkog pregleda kao osnovnog dijagnostičkog sredstva.

Važno je naglasiti da je čak i konačni plan terapije napravljen na osnovu kliničkog pregleda i snimaka podložan manjim promenama u toku same terapije, s obzirom da tok terapije nije moguće 100% precizno predvideti jer zavisi od slučaja do slučaja.

Koje vrste rentgenskih snimaka se koriste u stomatologiji?

Najčešći snimci u stomatologiji koji su potrebni za postavljenje tačne dijagnoze su retroalveolarni snimci (mali RTG snimnci), OPT-ortopantomografski snimci (ortopan ili panorama snimci) i CBCT 3D snimci.

  • Mali RTG snimak predstavlja snimak dva/tri susedna zuba (u zavisnosti od položaja i veličine zuba).
  • OPT snimak predstavlja snimak obe vilice, na kome su obuhvaćeni svi zubi, donjo-vilični zglob, kao i sinusi gornje vilice.
  • CBCT 3D snimak je najprecizniji snimak u stomatološkoj radiologiji, zahvaljujući velikom broju preseka koje aparat uradi u sve tri dimenzije. U zavisnosti od željene regije, postoji više dimenzija gde se ciljno mogu snimati obe vilice, jedna vilica, ili samo regija koja je potrebna za dodatnu dijagnostiku.

U koje svrhe se koriste određene vrste snimaka?

Kada je u pitanju konzervativna i protetska sanacija, bez ugradnje implantata, u najvećem broju slučajeva je dovoljan OPT snimak i mali RTG snimak, koji stomatologu daju uvid u stanje zuba i okolnih tkiva pre izrade fiksnog ili mobilnog protetskog rada.

Ukoliko postoji interesovanje pacijenta za saniranje bezubih delova u gornjoj ili donjoj vilici pomoću implantata, koji predstavljaju rešenje najsličnije prirodnim zubima pacijenta, tada se radi CBCT 3D snimak koji nam daje najpreciznije moguće informacije o svim kvalitetima vilične kosti, u sve tri dimenzije, na osnovu čega možemo kvalitetno da isplaniramo hiruršku intervenciju ugradnje implantata.

Umesto zaključka

Svaki od navedenih postupaka su podjednako važni i lekara dovode do postavke prave dijagnoze i adekvatnog plana terapije, zato je klinički pregled uz odgovarajući rendgenski snimak početni i najbitniji korak. Stručnost je na našoj strani, saradnja i poštovanje saveta lekara i osoblja su Vaš zadatak koji će Vas nakon kratkog perioda, koji je definisan planom terapije, dovesti do novog osmeha. Obezbedite sebi zdravlje, funkciju i lepotu!

Autor: st Dejan Popović

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije u vezi s informacijama na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija „Dental centar Bobić“ ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani s ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.

2019-11-21T09:32:54+01:00