Šta je analgosedacija?

Danijela Aranđelović

Specijalista aneseteziologije sa reanimatologijom

Šta je analgosedacija i koji su benefiti?

Analgosedacija je vrsta anestezije kojom se preko vene na ruci daju lekovi koji opuštaju, smiruju, uklanjaju nelagodnost, strah i paniku od predstojeće stomatološke intervencije. Istovremeno se postiže bezbolnost tokom intervencije pa je pacijent opušten i bolje saradjuje. Analgosedacija, pored straha i bola, otklanja i osećaje mučnine, gadjenja, jakog lučenja pljuvačke, koji se javljaju pri intervenciji u ustima.

Kako izgleda priprema za analgosedaciju?

U razgovoru sa anesteziologom, pacijent ga izveštava o svom opštem zdravstvenom stanju, eventualnim alergijama i lekovima koje trenutno uzima. Pacijenti sa pridruženim bolestima na ovaj način lakše prodju stomatološku intervenciju. Procedura je primenljiva za sve starosne grupe.

Ko sprovodi analgosedaciju?

Analgosedaciju sprovodi isključivo lekar specijalista anesteziologije, koji sve vreme prati vitalne funkcije pacijenta (svest, disanje, rad srca, temperatura) i po potrebi dodaje anestetike.

Da li je pacijent svestan tokom analgosedacije?

Pacijent je, u zavisnosti od dubine anestezije, opušten, pospan, ali može i kratkotrajno zaspati. Sve vreme diše samostalno, na poziv reaguje i saradjuje sa stomatologom. Po završetku intervencije pacijent se slabo seća svega što se dešavalo.

Koji su saveti nakon analgosedacije?

Nakon analgosedacije pacijent može biti blago dezorijentisan. Nakon analgosedacije, pacijent ne sme upravljati motornim vozilom i donositi validne pravne odluke 3 sata nakon intervencije. Najbolje je obezbediti pratnju koja će nakon intervencije pacijenta odvesti do smeštaja.

Autor: dr Danijela Aranđelović

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda, koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije u vezi s informacijama na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija „Dental centar Bobić“ ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani sa ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.

2020-08-14T11:25:06+02:00