fbpx

Uticaj gaziranih pića na zube

Jasmin Džaferović

Doktor stomatologije

Dolaskom leta dolazi do povećanog unosa tečnosti, napitaka i raznih alkoholnih, negaziranih i gaziranih pića. Upravo iz tih razloga, neophodno je da obratimo pažnju na vrste, učestalost i način konzumiranja pića, jer mogu štetno uticati na naše zube.

Koja su pića štetna po zube?

Najopasnija vrsta pića po zube su gazirana pića. U sebi sadže dve opasne supstance i to šećere i kiseline, koje značajno smanjuju Ph u ustima, što direktno utiče na oštećenje zuba. Takođe, opasni su i razni voćni sokovi, sportski napici, koji najčešće sadrže velike količine šećera i štetno utiču na gleđ naših zuba.

Koja su pića povoljna za zube?

Svakako najbolji predstavnik ove grupe je čista pijaća voda. Voda ne sadrži šećere, kalorije, a neke vode u svom sastavu sadrže i fluoride što doprinosi jačanju zuba. Takođe, voda je značajna za ispiranje usta, što nije svojstveno nijednom  drugom napitku. 

Na drugom mestu,  nalazi se mleko i mlečni proizvodi, a naročito su značajni zbog posedovanja veće količine klacijuma, što doprinosi zdravlju zuba.

Na trećem mestu se nalaze sokovi od povrća koje sadrže brojne minerale koje pogoduju zdravim zubima.

Kako šećeri koji se nalaze u piću, deluju na zube?

Opšte je poznato, da redovna konzumacija gaziranih pića štetno utiče na sveukupno zdravlje, a samim tim i zdravlje zuba. Nakon konzumacije gaziranih pića, šećeri iz konzumiranih pića, se lepe za zube, koje zatim konzumiraju bakterije, koje se uobičajeno nalaze u ustima. Bakterije se hrane šećerima i stvaraju kiseline. Usled povećanog stvaranja kiselina i loše oralne higijene, dolazi do oštećenja zubne gleđi, pojave kaviteta i erozija na zubima, što pogoduje nastanku karijesa na zubima.

Kako smanjiti štetan uticaj pića na zube?

Najbolji način očuvanja zdravlja zuba je  potpuno izbacivanje ili maksimalno smanjivanje konzumacije gaziranih napitaka. Nakon konzumacije gaziranih napitaka, važno je usta isprati vodom, koristiti slamčicu za piće  i sačekati bar 45 minuta nakon konzumacije gaziranih pića,  sa pranjem zuba, kako ne bi dodatno oštetili gleđ zuba. Takođe, važno je da se gazirani napici ne konzumiraju pre spavanja.

Ukoliko ipak, dođe do oštećenja zuba usled konzumiranja gaziranih napitaka, kontaktirajte nas već danas i zakažite Vaš terimin u ordinaciji.

Autor: dr Jasmin Džaferović

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda, koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije u vezi s informacijama na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija „Dental centar Bobić“ ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani s ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.

2020-08-14T11:22:27+02:00
Go to Top