fbpx

Kada je pravo vreme za posetu ortodontu?

Marija Matić

Specijalista zubne protetike

Pravilan položaj zuba i odnos gornje i donje vilice, omogućava nam normalno odvijanje funkcije žvakanja i olakšava održavanje oralne higijene. Na ovaj način produžavamo vek našim zubima, štitimo ih od karijesa i parodontopatije. Ne manje bitno, omogućava nam lep osmeh koji utiče na naše samopouzdanje i zadovoljstvo.

Kada je pravo vreme za posetu ortodontu?

Roditelj bi trebalo da dovede dete na pregled kod ortodonta kada primeti prve ortodontske probleme, kao sto su sisanje palca, disanje na usta, višak ili manjak zuba… a najkasnije do 7. Godine Što se ranije krene sa rešavanjem problema, biće efikasnije.

Zašto baš tada?

Tada izbijaju prvi stalni kutnjaci i stalni sekutići i ortodont ima uvid u definitivni budući odnos gornje i donje vilice. U periodu kada dete ima samo mlečne zube, moguća je izrada nekih jednostavnih ortodontskih aparata u cilju odvikavanja od loših navika ili ublažavanja malokluzija.

Mobilni ili fiksni aparat?

Mobilnim aparatom lakše i brže utiče se na rast i razvoj vilica. Oni se koriste u periodu mešovite denticije, kada su prisutni i mlečni i stalni zubi. To je nekada dovoljno, a nekada se terapija nastavlja fiksnim aparatom. Velike nepravilnosti položaja zuba, lakše je korigovati fiksnim aparatom.

Šta kada se zakasni?

Ako se propusti period kada se vilice još uvek razvijaju i rastu, nemoguće je uticati na njihov oblik teže se utiče na položaj vilica. Za fiksni aparat nikada nije kasno. Njime se mogu ispraviti nepravilnosti u položaju zuba i značajno uticati na funkciju i estetiku zuba.

Autor: dr Marija Matić

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije u vezi s informacijama na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija „Dental centar Bobić“ ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani s ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.

Pročitajte više
2020-10-01T15:55:06+02:00
Go to Top