fbpx

Prednosti kućnog izbeljivanja zuba

Marija Šarenac Minić

Doktor stomatologije

Prednosti kućnog izbeljivanja zuba

U današnje vreme postalo je jako bitno imati bele zube i sa tim se povećavaju zahtevi za nekim od načina izbeljivanja. Jedan od najjednostavnih i najbezbednijih je kućno beljenje.

Šta znači kućno izbeljivanje?

Ovo izbeljivanje se obavlja u kućnim uslovima, po uputstvu stomatologa. U ordinaciji se uzima otisak, a onda se na osnovu toga naprave folije u koje pacijent kući nanosi gel za izbeljivanje.

Koje su prednosti kućnog izbeljivanja zuba?

Kod ovog izbeljivanja koristi se vodonik-peroksid manje koncentracije (16-22%) u odnosu na ordinacijsko (do 38%), pa se zbog toga javlja manja osetljivost zuba posle izbeljivanja. Takođe, komfornije je za pacijenta jer mogu da izbeljuju bilo kada u toku dana.

Kad je najbolje i najlakše nositi folije?

Folije se mogu nositi bilo kad u toku dana, ali se pacijenti najčešće odlučuju noću jer im je lakše nošenje, a i efikasnost beljenja je bolja zbog smanjenog lučenja pljuvačke.

Na šta treba upozoriti pacijenta?

Pacijentu se preporučuje da u narednim danima dok izbeljuje zube i nakon izbeljivanja ne konzumira obojena pića poput kafe, vina, a takođe, ukolije je pacijent pušač, bilo bi poželjno da manje konzumira cigarete. Takođe, posle izbeljivanja se može javiti blaga osetljivost zuba koja prolazi u roku od par dana.

Koliko traje proces izbeljivanja?

Ova metoda beljenja se radi svakodnevno 10 do 15 dana u zavisnosti od toga koja nijansa želi da se postigne. Nakon toga se pravi pauza od pola godine. Folije ostaju kod pacijenta i od stomatologa se uzimaju ponovo gelovi za izbeljivanje po potrebi.

Koliko traje efekat izbeljivanja?

Efekat kućnog beljenja zuba zavisi od osobe do osobe. Pacijenti koji manje piju kafu i nepušači svakako imaju duži efekat beljelja.

Za koliko se nijansi zubi mogu izbeliti pomoću kućnog izbeljivanja zuba?

Beljenje zavisi od toga kakvu nijansu zuba osoba ima pre izbeljivanja. Najviše se može izbeliti od 3 do 5 nijansi.

Šta se dešava sa keramičkim krunicama i starim plombama?

Izbeljivač ne deluje štetno na krunice, ali nema nikakav efekat na njih, odnosno one se ne mogu izbeliti. Takođe ni stare plombe se ne mogu izbeliti, pa je poželjno zameniti ih posle izbeljivanja ukoliko su u estetskoj zoni i znatno vidljive.

Autor: dr Marija Šarenac Minić

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije u vezi s informacijama na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija „Dental centar Bobić“ ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani s ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.

2020-11-06T13:42:52+01:00
Go to Top