fbpx

Prednosti radova na šraf

Marija Šarenac Minić

Doktor stomatologije

Prednosti mostova na šraf na implantima u odnosu na mostove koji se cementiraju na zubne implante

Gubitak jednog ili više zuba na prvom mestu dovodi po poremećaja funkcije, ali isto tako predstavlja estetski problem. Bez zuba postepeno dolazi do gubitka kosti na tom mestu, kao i pomeranja susednih zuba što dugoročno ima nepovoljan uticaj na preostale zube. Zato je poželjno problem nedostatka zuba rešiti u što kraćem roku posle vađenja zuba. Najbolji način da se reši problem nedostajućeg zuba je svakako ugradnja implanta na to mesto, jer se sa tim funkcionalno najbolje prenosi pitisak na viličnu kost, pacijent ima bolji osećaj žvakanja i čuvaju se susedni zubi od eventualnog brušenja za neki budući most. Krunice i mostovi na implantima mogu biti na cementiranje ili na šraf. Sve veću primenu u stomatologiji imaju radovi na šraf zbog niza prednosti.

PREDNOSI RADOVA NA ŠRAF

  1. Kod mostova na cementiranje postoji mogućnost da višak cementa prođe van krunice u predeo oko implanta i izazove dodatne probleme kao sto su zapaljenja, a u najgorem slučaju gubitak implanta. Kod mostova na šraf problem je rešen tako što se most fiksira za implant pomoću šrafa.
  2. Ukoliko dođe do bilo kakvog oštećenja mosta, pucanja keramike, most na šraf se može skinuti jednostavnije, reparirati i vratiti, bez traume za pacijenta, a i oštećenja mosta sečenjem. Kod mostova na cementiranje postojeći rad u tom slučaju se mora seći i raditi novi.
  3. Pored ovoga mostovi na šraf se po potrebi mogu skinuti, očititi i sanirati eventualna upala ispod njih i vratiti u usta pacijenta bez neprijatnosti.
  4. Prilikom ugradnje umplanta, radovima na šraf pacijent može dobiti privremene zube u roku od 48 sati, a posle 3 do 6 meseci definitivni most. Za razliku od njih, cementirani mostovi se rade tek posle perioda od 3 do 6 meseci. Implanti se u prvom aktu prešivaju i tek posle oseointegrcije (formiranja kosti oko njih) se radi definitivni rad. ALLON4 i ALLON6 radovi se gotovo uvek rade na šraf.
  5. Kod nedostatka prostora kao što je na primer dubok zagrižaj, svakako je bolje raditi krunice i mostove na šraf jer su sigurniji. U drugoj verziji na cementiranje zbog nedostatka prostora abatment (veza implanta i krunice) će biti kratak pa postoji rizik da se rascementira.
ZUBNI IMPLANTI NOVI SAD

NEDOSTACI

Jedini nedostatak radova na šraf je što na keramici postoji otvor za šraf.Taj otvor je izborom odgovarajućih nadogradnji za implant postavlja najčešće na strani krunice koja je najmanje vidljiva.Posle definitivnog postavljanja mosta ili krunica otvor se zatvori nekom vrstom kompozita (materijal kojim se izrađuju bele plombe) u odgovarajućoj boji tako da ima najmaju moguću vidljivost.

Za povratak na naslovnu stranicu kliknite ovde Stomatolog Novi Sad | Dental Centar Bobić, link za ostale blogove: korisni saveti iz stomatologije

Autor

dr Marija Šarenac Minić, doktor stomatologije

Maj 2021.

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije u vezi s informacijama na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija „Dental centar Bobić“ ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani s ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.

Pročitajte više
2021-05-24T14:43:31+02:00
Go to Top