fbpx

Podlaganje proteze

Marija Matić

Specijalista zubne protetike

Podlaganje proteze

Zašto zubna proteza spada?

Nakon vađenja zuba, alveolarni greben (deo kosti vilica u kome su korenovi zuba bili smešteni), polako se resorbuje – nestaje. Ovaj proces može ubrzati gubitak telesne mase ili neka oboljenja. Gubitak se nastavlja i nakon što je izrada proteze gotova. Tako se dešava da proteza koja je neposredno nakon izrade bila stabilna i čvrsto se držala za podlogu, u jednom trenutku postane pomalo labava, pa onda sve više do momenta kada je onemogućeno normalno funkcionisanje pacijenta.

Kako se rešava problem sa nestabilnom protezom?

Da bi se uklonila nestabilnost proteze, naročito u toku žvakanja, govora i ostalih funkcija, deo proteze kojim ona leži na podlogu mora se korigovati. To je procedura koja se naziva podlaganje proteze. Stomatolog mora da proceni da li ce podlaganje proteze biti dovoljno ili je potrebna izrada nove proteze. Ako se odluči za podlaganje, postoje dve metode – indirektno i direktno.

  • Kod direktnog podlaganja, stomatolog na licu mesta, u ustima pacijenta dodaje sloj akrilata – materijal od koga je proteza i izrađena, i sve se završava u jednoj poseti. Potrebno je poslati protezu u tehniku na kratko, radi poliranja.
  • Kod indirektnog podlaganja, u ordinaciji se uzima otisak protezom, a zatim se ona šalje u laboratoriju gde se  koriguje baza proteze. U ovom slučaju pacijent ostaje bez proteze najčešće na jedan dan.
Kao rezultat dobijamo proteze koje su ponovo po meri, pacijent može normalno da funkcioniše u toku dana i njegovo samopouzdanje se vratilo.
 
Autor – dr Marija Matić, Jun 2021.

Za povratak na naslovnu stranicu kliknite ovde: Stomatolog Novi Sad | Dental Centar Bobić, link za ostale blogove: korisni saveti iz stomatologije

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda, koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije u vezi s informacijama na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija „Dental centar Bobić“ ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani s ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.

Pročitajte više
2021-06-01T11:14:04+02:00
Go to Top