fbpx

Savremena stomatološka protetika

Marija Matić

Specijalista zubne protetika

Savremena stomatološka protetika

Koja su rešenja najbolja za očuvanje zubnog tkiva?

Moderna stomatologija, kao i moderna stomatološka protetika omogućavaju maksimalno očuvanje zdravog zubnog tkiva. Pacijenti često žele najbrže rešenje pa makar ono bilo previše radikalno i na duge staze loše rešenje, sto je velika greska. Uklanjanje bilo kog zuba ili dela zuba bi trebalo smatrati povredom tela, bas kao ruke, noge ili bilo kog kog drugog dela tela.

Zahvaljujući savremenim materijalima kao i savremenim tehnikama i protokolima, moguce je dobiti odlične estetske, naravno i funkcionalne rezultate uz maksimalno cuvanje zdravog zubnog tkiva.

Šta je potrebno za izradu estetske restauracije zuba?

Za izradu estetske restauracije potrebno je ukloniti određenu količinu zubnog tkiva i zameniti ga keramičkim nadoknadom. Ako se odlučimo za keramicku fasetu umesto krune, kada je to naravno moguće, sacuvaćemo značajno više zubne strukture, izostaće osetljivost zuba koja se ponekada javlja kod kruna zbog uklanjanja gleđi u potpunosti i izloženosti dentina, veza fasete i zuba je vidljiva i dostupnija kontroli, i dijagnostici eventualnog karijesa.

Šta je bolje? Zubni implant ili most?

Kada je potrebno nadoknaditi zub koji nedostaje, možemo se odlučiti za izradu mosta, gde se susedni zubi bruse i nose zub koji nedostaje. Ako se odlučimo za implant i krunu nošenu implantom, sačuvaćemo susedne zube od brušenja i na taj način im svakako produžiti vek trajanja. Izbor onleja umesto krune, na istrošenim – abradiranim bočnim zubima je takođe jedna od opcija. Ovo su samo neki od primera.

Koje rešenje je najbolje?

Stomatolozi u današnje vreme, imaju veliki izbor mogućih rešenja. Na osnovu kliničkog pregleda, potrebno je pažljivo napraviti plan, sa idejom da se maksimalno očuvaju zubi i njihova funkcija.

Autor: dr Marija Matić, jun 2021.

Za povratak na naslovnu stranicu kliknite ovde: Stomatolog Novi Sad | Dental Centar Bobić, link za ostale blogove: korisni saveti iz stomatologije.

 

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije u vezi s informacijama na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija „Dental centar Bobić“ ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani s ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.

Pročitajte više
2021-06-04T12:51:50+02:00
Go to Top