fbpx

Kako namirnice i ishrana utiču na zdravlje zuba?

Marija Matić

Specijalista zubne protetike

Koliko vrsta hrane utiče na zdravlje naših zuba?

Usta, zubi i desni su prvi organi koji dolaze u kontakt sa hranom, započinju proces varenja hrane. Vrsta hrane koju unosimo  utiče na naše opšte zdravlje ali i na zdravlje usta i zuba.

Koja vrsta hrane je dobra za zube?

Kalcijum i fosfor su minerali koji ulaze u sastav gleđi i  značajno utiču na čvrstinu i zdravlje zuba. Oni i lokalno (u direktnom kontaktu sa zubima) imaju efekat ojačavanja i izgradnje gleđi.   Mlečni proizvodi (nezaslađeni!), bademi, zeleno povrće sadrže visoke koncentracije kalcijuma. Hrana bogata proteinima, bogata je i fosforom (meso, riba, mleko, jaja..)

Sveže voće i povrće bogato je vodom i vlaknima i pomažu u čišćenju usta i zuba. Stimulišu i lučenje pljuvačke koja dodatno ima spirajući efekat.

Vitamin A (šargarepa, bundeva, brokoli) je jako važan u izgradnji gleđi, vitamin C (citrusi……..) je jako bitan za zdrave desni.

Koju hranu treba izbegavati kako bi zubi bili zdravi?

Hrana kao što su bombone, lizalice, čipsevi i razne druge grickalice, osim što nema ništa hranljivo u sebi i sadrži samo prazne kalorije, lako se lepi za zube, sadrži velike količine šećera koji hrani bakterije prisutne u ustima. One razlažu šećere i nastaju kiselina koje rastvaraju gleđ. Dolazi do oslobadjanje neorganskih delova gleđi, zaslužnih za čvrstinu i nastanka karijesa. Jako je važno čitati sastav kupovne gotove hrane. Mnogi slani proizvodi zapravo sadrže velike količine skrivenih šećera. Čak i zaslađena pića (kafa,sokovi,čajevi..) dovode do nastanka karijesa, jer oblivaju zub šećerima. Ako ih već povremeno konzumiramo, manje je štetno ako koristimo slamčicu i na taj način zaobiđemo zube.

Koliko često treba jesti u toku dana?

Jako je bitno jesti u obrocima. Dakle ne grickati nešto sve vreme. Na taj način ostavljamo dovoljno vremena pljuvački da odradi svoju ulogu u samočišćenju usne duplje. Mnoga hrana koja je hranljiva i zdrava ipak može imati štetan uticaj na zube, jer sadrži kiseline (limun, paradajz…) Zato se često preporučuje da se zubi peru ne odmah nakon obroka, vec pola sata kasnije. Na taj način se gleđi ostavlja vreme da se remineralizuje mineralima iz pljuvačke i postane otpornija na četkanje zuba. Neposredno nakon obroka četkanje bi izazvalo jaku abraziju zbog delovanja ovih kiselih namirnica na zub i njegove  razgradnje. Pranje zuba pred spavanje, bez naknadnog unošenja hrane je jako bitno, jer je noću znatno smanjeno lučenje pljuvačke i samoćišćenje usne duplje.

Autor: dr Marija Matić

Ukoliko želite da pročitate više saveta vezanih za oralno zdravlje, posetite ovaj link Saveti za zdravlje zuba. Za usluge koje naša stomatološka ordinacija ima u ponudi posetite ovaj link Stomatolog Novi Sad | Dental Centar Bobić.

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije u vezi s informacijama na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija „Dental centar Bobić“ ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani s ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.

Pročitajte više
2021-10-28T11:01:25+02:00
Go to Top