fbpx

Zašto je bitno izbeljivati zube kod stomatologa?

Marija Matić

Specijalista zubne protetike

Koju vrstu izbeljivanja zuba odabrati?

Šta je izbeljivanje zuba?

Beljenje zuba je jedna od najtraženijih estetskih intervencija u stomatologiji. Podrazumeva menjanje boje prirodnih zuba, čineći ih svetlijim. Duvan, konzumiranje tamnih pića, pojedini lekovi, kao i neadekvatna nega zuba mogu doprineti dodatnom tamnjenju zuba tokom vremena.

Kako se zubi izbeljuju?

Beljenje je sigurna i neagresivna metoda ako se stručno izvodi uz kontrolu stomatologa. Počinje pregledom kod stomatologa, sledi saniranje zuba koji imaju prisutan karijes ili ispune koji nemaju dobro rubno zatvaranje, jer bi u oba slučaja izbeljivač mogao da stigne do dubljih zubnih tkiva-dentina, a zatim dalje i do zubne pulpe, na koje bi mogao štetno da deluje i izazove jake osetljivosti i bol. U toku sanacije zuba, uklanjaju se tvrde i meke naslage da bi efekat izbeljivača bio potpun.

Zubi se mogu beleti u ordinaciji ili kućnim beljenjem. U oba slučaja podrazumeva se pregled kod stomatologa, sanacije zuba i uklanjane naslaga. U slucaju profesionalnog, ordinacijskog beljenja, tretman se nastavlja zaštitom mekih zubnih tkiva, nanošenjem gela za izbeljivanje. U ovoj opciji koriste se gelovi visokih koncentracija. Gel se nanosi 3 ili 4 puta, uz praćenje efekta. Gelovi koji se aktiviraju laserom su najefikasniji.

Da li se zubi mogu izbeljivati kod kuće?

Kod kućnog beljenja posle pripreme, stomatolog će uzeti otiske za gornju i donju vilicu na osnovu kojih će se izraditi folije. Pacijent dobija folije, preparat za kućno beljenje i uputstvo kako da ih koristi. Ovi gelovi su nižih koncentracija, potrebno je da se nose određeni broj dana, svakoga dana po nekoliko sati. Potrebne su kontrole kod stomatologa po dogovoru.

U apotekama i drogerijama moguće je naći različite proizvode za potpuno samostalno kućno beljenje. Svakako se preporučuje prethodna poseta stomatologu i priprema zuba ako je potrebna. Ovakvi preparati su najslabijih koncentracija i najmanje efektni. Često efekat u potpunosti izostaje.

Da li je beljenje zuba u salonima lepote bezbedno?

Svedoci smo reklama za beljenje u salonima lepote i drugim mestima koja nisu za to predviđena. Niža cena tretmana u odnosu na istu u stomatološkoj ordinaciji može da zavara da se pacijenti odluče za ovu uslugu. To svakako nije preporučljivo, jer ga često izvode nestručna lica koja ne znaju da pripreme i zaštite tkiva za ovu proceduru. Tada beljenje može postati i agresivna procedura.

Koliko dugo zubi ostaju beli nakon izbeljivanja?

Koliko će zubi biti svetliji posle tretmana, teško je u potpunosti predvideti. Nekada je to značajna razlika, a nekada je u pitanju jedna nijansa. U svakom slučaju zubi uvek izgledaju zdravije, a osmeh osveženo. Ovom procedurom menja se boja prirodnih zuba. Konzervativni ispuni i protetske nadoknada neće promeniti boju (kompozit, porcelan, keramika…). Potrebno je to imati u vidu, i po potrebi zameniti ovakvu nadoknadu posle beljenja ako se nalazi u estetskoj regiji da bi se boja izjednačila sa novom bojom prirodnih zuba.

Autor: dr Marija Matić

Ukoliko želite da pročitate više saveta vezanih za oralno zdravlje, posetite ovaj link Saveti za zdravlje zuba. Za usluge koje naša stomatološka ordinacija ima u ponudi posetite ovaj link Stomatolog Novi Sad | Dental Centar Bobić.

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije u vezi s informacijama na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija „Dental centar Bobić“ ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani s ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.

Pročitajte više
2021-10-28T11:58:41+02:00
Go to Top