fbpx

Šta su to inleji i onleji

Marija Matić

Specijalista zubne protetike

Šta su to inleji – onleji?

Inleji i onleji su indirektni ispuni (plombe). Ne modeluju se u ustima, već stomatolog uklanja karijes, vrši oblikovanje kaviteta koji će prihvatiti nadoknadu, otiskuje zub koji se restaurira ali i sve ostale zube iz gornje i donje vilice i otisak šalje u zubnu laboratoriju. U laboratoriji se izradjuju ove vrste ispuna. Mogu biti od različitih materijala. Danas se uglavnom podrazumevaju keramički inleji. Pored njjih u obzir dolaze i kompozitni, metalokeramicki… Ranije su radjeni inleji od zlatnih legura.

Koji uslovi su potrebni za izradu inleja ili onleja?

Uslov za izradu inleja jeste da preostali zidovi zuba imaju dovoljne dimenzije, dovoljnu mehaničku otpornost, da se ne bi odlamali. Ako to nije slučaj , sigurnije je odlučiti se za krunu.

Kakva je tačno razlika između inleja i onleja?

Kada nedostaje jedna ili dve površine zuba, govorimo o inleju. Kad nedostaje tri ili više, pri tom nadoknadjuju i kvržice, ovakav ispun se zove onlej. Pod table topom (okluzalni onlej)  se podrazumeva da se cela okluzalna (žvačna) površina zuba prekriva keramičkim ispunom.  Okluzalnim nadoknadama se uspešno rešavaju i abradirani zubi u bočnoj regiji. Na ovaj način se uklanja minimalno zdrave zubne supstance a dobija se potpuna restauracija zuba, funkcionalno i estetski. Oni su zamena za pune krune, čime se štedi preostala gledj a takodje  i uklanja rizik od pulpitisa izazvanog brušenjem.

Da li je jednostavnije izraditi direktan ili indirektan ispun?

Izrada indirektnih ispuna je dosta zahtevnija za stomatologa nego klasičnih direktnih plombi. Kada su dobro izradjeni, to su jako kvalitetne nadoknade. Neke od njihovih mana su teže uklanjanje iz zuba kada dotraju i viša cena, koja je bliža krunama nego ispunima. Keramički inleji su odlično rešenje kada su u suprotnoj vilici krune od keramike. Keramika je tvrdja od zubne gledji , i još tvrdja od kompozita. Kada se keramika nalazi naspram kompozitnih ispuna, vremenom ih troši. Ovo se može sprečiti izradom keramičkih ispuna.

Da li se inleji i onleji mogu izraditi u jednoj poseti stomatologu?

Kada gotov inlej stigne u ordinaciju, stomatolog ga proba u ustima, vrše se eventualno potrebne korekcije a zatim vrši cementiranje, definitivno fiksiranje za zub. Potrebna su najmanje dva dolaska kod stomatologa.

Autor: dr Marija Matić

Ukoliko ste zainteresovani da zakažete konsultativni pregled u našoj stomatološkoj ordinaciji, najbolje bi bilo da pozovete našu ordinaciju Stomatolog Novi Sad | Dental Centar Bobić, Novi Sad na broj +381638217839 i da se tim putem dodatno informišete, odnosno da zakažete pregled. Ukoliko želite da pročitate još neke od naših blogova posetite ovaj link – korisni stomatološki saveti. Za povratak na početnu stranu kliknite na ovaj link Stomatolog Novi Sad | Dental Centar Bobić, Novi Sad.

Ovaj blog je podeljen i na regionalnom portalu za stomatologiju na ovom linku.

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije u vezi s informacijama na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija „Dental centar Bobić“ ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani s ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.

Pročitajte više
2023-01-20T11:21:21+01:00
Go to Top