fbpx

Od čega su napravljene plombe?

Marija Matić

Specijalista zubne protetike

U svakodnevnoj, neprofesionalnoj , terminologiji poznate su kao plombe. U stomatologiji pravilniji izraz su zubni ispuni. Podrazumevaju uklanjanje karijesa kojim je zub zahvaćen, a zatim restauraciju oblika, estetike i funkcije zuba. Za njih se zna od davnih vremena. Materijali i tehnologija izrade u medjuvremenu su se menjale.

Postoje dva načina izrade ispuna- direktni i indirektni.

Direktni ispuni

Direktni podrazumevaju da stomatolog u ustima pacjenta slobodnom rukom modeluje ispun. Uglavnom na njih mislimo kada kažemo plombe

Indirektni ispuni

Drugi je indirektni, kada se nakon uklanjanja karijesa i oblikovanja praznog prostora (kaviteta) koji nakon toga ostaje, uzima otisak na osnovu koga se u laboratoriji izliva model, i izradjuje indirektni ispun. Stomatolog u ordinaciji nakon proba i eventualnih korekcija, ovakav ispun fiksira za zub. O ovoj vrsti ispuna pisaćemo drugi put.

Da li se i dalje prave sive plombe?

Amalgam ili popularnije  siva plomba je nekada bila najviše zastupljena. Mnogi od nas još uvek imaju po neki ovakav ispun u svojim ustima.Danas je skoro izbačena iz upotrebe zbog loših estetskih karakteristika. To je metalna legura, u najvećem procentu čine je tečna živa, srebrni prah pa zatim kalaj , bakar, cink.. Podeljena su mišljenja da li ima toksično dejstvo na organizam, eventualnim oslobadjanjem malih količina tokom vremena i gutanja. U svakom slučaju prilikom zamene ovakvih ispuna, potrebno je maksimalno smanjiti gutanje delova plombe od strane pacjenta. Aspiracija mora biti što bolja.

Da li su bele plombe kvalitetne?

Kompozitni ispuni su danas najviše u upotrebi. Vrhunska estetika zahvaljujući velikom izboru boja i kameleon efektu koji podrazumeva neprimetno uklapanje u preostali deo zuba, kao i dobre mehaničke osobine su razlozi zašto su masovno u upotrebi. Njih čini kombinacija vrlo različitih materijala- organska smola i neorganske sitne čestice -punioci.

Kakve još vrste plombi postoje?

Glas jonomer ispini se najviše koriste kod dece. Imaju nešto slabije mehaničke karakteristike od kompozita. Dakle lakse se trše ili odlamaju komadići ispuna. Dobre osobine su oslobadjanje fluora, mogućnost postavljanja ovakvog ispuna i u blago vlažnoj sredini (kod dece je često teško obezbediti suvo radno polje koje je neophodno za kompozitne materijale).
 
Pored definitivnih ispuna, često se izmedju dve faze lečenja zuba postavljaju privremeni ispuni. Za njih se koriste različite vrste cemenata- cink oksid eugenol, cink fosfatni..
 
Materijali koje smo ovde predstavili su najčešći, mada i medju njima ima podela i velikih razlika. Jako je veliki izbor materijala koji se nude u savremenoj stomatologiji. Zato je bitno da stomatolog poznaje materijale i njihove karakteristike da bi mogao da izabere najbolji u datom slučaju. 
 

Autor dr Marija Mati

Ukoliko ste zainteresovani da zakažete konsultativni pregled u našoj stomatološkoj ordinaciji, najbolje bi bilo da pozovete našu ordinaciju Stomatolog Novi Sad | Dental Centar Bobić, Novi Sad na broj +381638217839 i da se tim putem dodatno informišete, odnosno da zakažete pregled. Ukoliko želite da pročitate još neke od naših blogova posetite ovaj link – korisni stomatološki saveti. Za povratak na početnu stranu kliknite na ovaj link Stomatolog Novi Sad | Dental Centar Bobić, Novi Sad.

 

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije u vezi s informacijama na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija „Dental centar Bobić“ ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani s ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.

Pročitajte više
2023-01-19T13:07:06+01:00
Go to Top