fbpx

Digital Smile Design

Marija Matić

Specijalista zubne protetike

Estetski zahtevi današnjih protetskih pacjenata sve su viši. Savremeni stomatološki materijali, bezmetalna keramika, kompozitni cementi, omogućavaju vrhunske rezultate. S druge strane ne vide svi jedne te iste zube  kao podjednako lepe. Nekome je lepo što prirodnije sa sitnim nepravilnostima i prirodnom svetlinom zuba, a opet sve je popularniji i hollywood smile koji podrazumeva izarzito svetle, sto simetričnije i ravnije zube. 

Može li se na osnovu tuđeg osmeha napraviti sopstveni?

Često pacjenti dolaze sa fotografijom osmeha i zuba koje bi želeli da imaju. Nažalost apsolutni copy-paste nije moguć. Donekle se mogu ispoštovati želje pacjenta ali se u isto vreme moraju prilagoditi i  bitnim parametrima koje pratimo kod izrade kruna ili faseta a koji su individualni. Ovi parametri nam pokazuju koja je veličina i polažaj zuba kod svakog pojedinačno i može se donekle menjati i prilagodjavati. U drugom slučaju, došlo bi do poremećaja u funkciji govora, žvakanja…ili ne bi bio u skladu sa proporcijama lica pacjenta. Dakle, estetika nije i ne može biti jedini kriterijum koji utiče na oblik i položaj  restauriranih zuba.

Šta je to digital smile design?

Digital smile design je kompjuterski program koji omogućava da pacjent učestvuje u kreiranju svog budućeg osmeha. Uz korišćenje profesionalne foto opreme, prvo se prave fotografije lica u osmehu i pri drugim aktivnim pokretima lica. Nakon tog vrši se analiza lica na osnovu ovih fotografija. Neke od bitnih informacija su simetrija lica, položaj zenica, medjusobni odnos desni, usana i zuba… Na osnovu ovih i mnogih drugih informacija prave se proračuni i dobijaju mogući planovi. Stomatolog ih prezentuje pacjentu, i on tada može da sugeriše šta mu se svidja, šta bi želeo da se izmeni, ako je to moguće. Kada se napravi definitivni plan, moguće je napraviti privremene krune, tzv. test drive smile, gde pacjent pre početka intervencije može znati kako će izgledati krajnji rezultat. Neki od ponudjenih planova će podrazumevati kompleksnije a neki manje kompleksne intervencije da bi se stiglo do željenog rezultata. To takodje može biti jedan od faktora koji će uticati na odluku pacjenta.
Digital smile design je značajno olakšao komunikaciju izmedju pacjenta i stomatologa ali i stomatologa i zubnog tehničara. Mogući nesporazumi svdeni su na minimum i ovime je posao stomatologa znatno olakšan a pacjent zagarantovano zadovoljan krajnjim ishodom.

Autor dr Marija Matić

Ukoliko ste zainteresovani da zakažete konsultativni pregled u našoj stomatološkoj ordinaciji, najbolje bi bilo da pozovete našu ordinaciju Stomatolog Novi Sad | Dental Centar Bobić, Novi Sad na broj +381638217839 i da se tim putem dodatno informišete, odnosno da zakažete pregled. Ukoliko želite da pročitate još neke od naših blogova posetite ovaj link – korisni stomatološki saveti. Za povratak na početnu stranu kliknite na ovaj link Stomatolog Novi Sad | Dental Centar Bobić, Novi Sad.

Informacije objavljene na našem web sajtu su isključivo informativnog karaktera. Čitanjem sadržaja nije napravljen odnos pacijenta i lekara. Nijedna dijagnoza ili tretman ne mogu biti obezbeđeni bez prethodnog kliničkog pregleda koji je osnovno i najvažnije dijagnostičko sredstvo. Informacije koje ste pročitali treba koristiti isključivo uz konsultacije sa stomatologom. Ordinacija ne pruža garancije u vezi s informacijama na ovom sajtu. Specifične medicinske, stomatološke ili hirurške savete za Vaš konkretan slučaj možete dobiti isključivo na kliničkom pregledu. Stomatološka ordinacija „Dental centar Bobić“ ne preuzima odgovornost za druge sajtove koji su linkovani s ovim sajtom i takvi linkovi ne podrazumevaju bilo kakvu vezu ili podršku tim sajtovima.

Pročitajte više
2023-01-23T09:48:28+01:00
Go to Top